niedziela, 8 czerwca 2014

Gulaszowa zupa z soczewicą w akcji Pudliszki - pomidorowe inspiracje

Dawno już bardzo nie brałam udziału w żadnej kulinarnej akcji... Ostatnio zatęskniliśmy za mocno mięsną zupą z soczwicą. Nieodzownym dodatkiem do niej jest koncentrat pomidorowy Pudliszki.



Przepis jest prosty / porcja dla czterech osób /:


  • 60 dag mięsa gulaszowego / u mnie od szynki /
  • 3/4 szklanki soczewicy / u mnie brązowa/
  • włoszczyzna
  • rozmaryn i tymianek
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • cebulka
  • sól, wędzona papryka, kmin rzymski
  • garść makaronu / u mnie świderki /
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki
Mięso myjemy, kroimy na spore kawałki, w moździeżu  ucieramy rozmaryn oraz tymianek, potem czosnek; dodajemy do mięsa razem z olejem , solimy; wkładamy na około 2 godziny do lodóki; po tym czasie obsmażamy mięso na patelni / bez tłuszczu bo już jest w marynacie/ ; w garnku zagotowujemy wodę z włoszczyzną, solimy; dodajemy zaruminione mięso / a na patelni rumienimy cebulkę w kostkę /;
po jakiś 30 minutach wyławiamy włoszczyznę / można zostawić marchewkę / i wsypujemy soczewicę; doprawiamy przyprawami; gotujemy do miękkości mięsa i soczewicy; wówczas wrzucamy garść makaronu i cebulkę; na koniec  dodajemy czubatą łyżkę koncentratu pomiodorowego Pudliszki, który zakwasi nieco zupę i doda jej smaku;



Zupa musi być gęsta i bardzo wyrazista w smaku. Jest znakomita na chłodne, ale też na ciepłe dni. Sycąca i dająca energię na całe popołudnie :-)

Pięknej niedzieli życzę wszystkim zaglądającym !

Przepis dodaję do akcji :

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

4 komentarze:

  1. Aniu ta zupa prezentuje się cudownie ;)
    No i wielki plus za soczewicę !

    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłoby się, zwłaszcza po imprezie...;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrówko, chętnie skosztowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z dodatkiem soczewicy, zaadoptuję przepis dla alergików :)

    OdpowiedzUsuń