sobota, 22 października 2016

Jesienne ciasto dyniowo- śliwkowe


Żeby nie było tak pięknie to październik jest zimny i deszczowy... Nie ma jak uporządkować ogrodu przed zimą:-( Dobrze, że udało mi się zasilić rośliny jesiennym nawozem. Temu akurat deszcz sprzyja:-) Na takie jesienne, deszczowe popołudnia, do gorącej herbaty sprawdza się mocno korzenne ciasto.



Przepis

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szkl.brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szklanki musu dyniowego
  • 1/2 powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka suszonych śliwek, pokrojonych
  • 1/3 gorzkiej czekolady rozpuszczonej w małej ilości mleka / na polewę /
Jaja miksujemy z z cukrem, dodajemy mąkę i resztę produktów suchych, po trochu lejemy olej, kawę, na koniec dosypujemy bakalie i mieszamy delikatnie łyżką.
Wylywamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy w  180 stopniach ok. 45- 50 minut do suchego patyczka; po ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą; Zainspirowała mnie BISTRO MAMA

Dzisiaj jeszcze parę jesiennych zdjęć zrobionych któregoś dnia w drodze do pracy;










Kocham swój ogród, stawy i lasy które mam wokoło, ale też niezmiernie cieszę się, że w moim mieście powstaje coraz więcej takich fajnych miejsc. Mniejszych i większych skwerów w których oprócz parków można odpocząć wśrod zgiełku miasta, albo tylko cieszyć oczy widokiem super zaprojektowanych nasadzeń:-)
Czasem w przerwach od deszczu można zachwycać się jesienią...

 Niezmiennie pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających !


2 komentarze:

  1. Ciasto chętnie wypróbuję a droga do pracy jest piękna. Lubię kiedy otacza mnie zieleń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto niezwykle zachęcające. Zieleń w mieście to chyba najważniejszy jego element aby dobrze się żyło.

    OdpowiedzUsuń