poniedziałek, 18 maja 2015

Menu urodzinowo - imieninowe

W zeszłym tygodniu Robert jednego dnia obchodził urodziny, a kolejnego imieniny. Jest trochę poszkodowany :  świętuje dwa w jednym :-)
Gosia proponowała tort truskawkowy TUTAJ, ale przekonałam ją do lekkiego torciku 'trzysmaki', którego jeszcze nie jedli. Przepis znalazłam i wypróbowałam rok temu na swoje urodziny  TUTAJ. Smak  cynamonowy zamieniłam na cappucino. Zmniejszyłam o 100 ml ilość śmietanki dodając 100 ml likieru kawowego plus płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej. Ponieważ warstwa tofii jest nieco słodka, a cappucino trochę może mdła, dlatego  warstwę czekoladową zrobiłam mocno wytrawną. Zamiast czekolady mlecznej /  jak w przepisie / dałam gorzką. Z mlecznej zrobiłam polewę:-)



Na przystawkę przygotowałam zapiekankę z zielonymi szparagami. Małgosia i Robert szparagi mieli próbować po raz pierwszy, dlatego wybrałam taki przepis, który zachęci szczególnie Roberta:-) Nie szczególnie przepada za zielonym :-( 


Zdjęcie nieszczególnie oddaje świetny smak zapiekanki :-(

Przepis:


  • zielone szparagi /
  • paczka ciasta fracuskiego
  • 1/2 małej śmietany
  • 2 jajka
  • ser błękitny lazur lub inny ostry 
  • kilka szalotek lub inna cebula
  • opakowanie bekonu 
  • sól, pieprz do smaku

Szparagi wkładamy do osolonego wrzątku z sokiem z 1/2 cytryny / najlepiej gotować w wysokim naczyniu / i gotujemy około 4 minuty; Odcedzamy;

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, układamy delikatnie rozwałkowane ciasto; smarujemy cieniutko śmietaną rozmieszaną z jajkami, solą i pieprzem; układamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi; plastry bekonu; krążki cebuli; posypujemy rozdrbnionym serem; polewamy resztą sosu jajeczno -śmietanowego; Wstawiamy do rozgrzanego / 180 / stopni piekarnika na około 15- 20 minut. Ciasto lekko się zarumieni, a sos zetnie;



Wychodząc z urodzin Roberta wstawiłam jeszcze do piekarnika kruszonkę z rabarbarem: żeby było coś na imieniny :-) Przepis porwałam od Bistro Mamy w zeszłym roku. Sprawdza się ze wszystkimi owocami sezonowymi:-) 

CRUMBLE Z RABARBAREM

Oczywiście dodałam trochę od siebie: otręby owsiane, część białej mąki zastąpiłam razową. Całość kruszonki posypałam mocno cynamonem;

Tej kruszonki nie próbowałam, ale słyszłam, że była bardzo dobra :-)

Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających !!!

4 komentarze:

  1. Aniu nawet nie wiesz jak ten tort się do mnie uśmiecha, cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort był przepyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tortem mnie zachwyciłaś:) Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanka musiała być pyszna:) Ja także ostatnio raczę się szparagami, stanowiącymi główny składnik tarty.

    OdpowiedzUsuń