Gosia proponowała tort truskawkowy TUTAJ, ale przekonałam ją do lekkiego torciku 'trzysmaki', którego jeszcze nie jedli. Przepis znalazłam i wypróbowałam rok temu na swoje urodziny TUTAJ. Smak cynamonowy zamieniłam na cappucino. Zmniejszyłam o 100 ml ilość śmietanki dodając 100 ml likieru kawowego plus płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej. Ponieważ warstwa tofii jest nieco słodka, a cappucino trochę może mdła, dlatego warstwę czekoladową zrobiłam mocno wytrawną. Zamiast czekolady mlecznej / jak w przepisie / dałam gorzką. Z mlecznej zrobiłam polewę:-)
Zdjęcie nieszczególnie oddaje świetny smak zapiekanki :-(
Przepis:
- zielone szparagi /
- paczka ciasta fracuskiego
- 1/2 małej śmietany
- 2 jajka
- ser błękitny lazur lub inny ostry
- kilka szalotek lub inna cebula
- opakowanie bekonu
- sól, pieprz do smaku
Szparagi wkładamy do osolonego wrzątku z sokiem z 1/2 cytryny / najlepiej gotować w wysokim naczyniu / i gotujemy około 4 minuty; Odcedzamy;
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, układamy delikatnie rozwałkowane ciasto; smarujemy cieniutko śmietaną rozmieszaną z jajkami, solą i pieprzem; układamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi; plastry bekonu; krążki cebuli; posypujemy rozdrbnionym serem; polewamy resztą sosu jajeczno -śmietanowego; Wstawiamy do rozgrzanego / 180 / stopni piekarnika na około 15- 20 minut. Ciasto lekko się zarumieni, a sos zetnie;
Wychodząc z urodzin Roberta wstawiłam jeszcze do piekarnika kruszonkę z rabarbarem: żeby było coś na imieniny :-) Przepis porwałam od Bistro Mamy w zeszłym roku. Sprawdza się ze wszystkimi owocami sezonowymi:-)
CRUMBLE Z RABARBAREM
Oczywiście dodałam trochę od siebie: otręby owsiane, część białej mąki zastąpiłam razową. Całość kruszonki posypałam mocno cynamonem;
Tej kruszonki nie próbowałam, ale słyszłam, że była bardzo dobra :-)
Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających !!!
Aniu nawet nie wiesz jak ten tort się do mnie uśmiecha, cudeńko :)
OdpowiedzUsuńTen tort był przepyszny!!!
OdpowiedzUsuńTortem mnie zachwyciłaś:) Serdeczności
OdpowiedzUsuńZapiekanka musiała być pyszna:) Ja także ostatnio raczę się szparagami, stanowiącymi główny składnik tarty.
OdpowiedzUsuń