Paprykowy sos, przecier pomidorowy i keczup, czyli letnie przetwory na zimę...
Lato choć ciągle trwa, powoli ustępuje miejsca jesieni... Chłodne wieczory i ranki, przekwitłe astry i opadające liście z brzóz. Nie da się ukryć: lato odchodzi.
Zamykamy z Córcią jego smaki w słojach: cudownie czerwoną paprykę, mięsiste pomidory. Przerabiamy na sosy, soki, przeciery i keczupy. Za parę miesięcy otwierając słoiki będziemy wspominać wspólnie spędzony razem czas... A obdarowani nas:- )
Sos paprykowy:
- 3 kg papryki / czerwonej /
- ok.6 dag papryczki chili
- 3 słoiki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki octu
- 11/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru / odrobinę mniej /
- 1 duża główka czosnku / więcej jeśli ktoś lubi /
Papryki myjemy, kroimy / chili w rękawiczkach i pozbywamy się wszystkich pestek /, przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki oprócz czosnku. Gotujemy od chwili wrzenia 10 minut i dodajemy posiekany / u nas wyciśnięty / czosnek, gotujemy jeszcze 5 minut mieszając. Wlewamy do czystych słoików, stawiamy do góry dnem, a po wystygnięciu pasteryzujemy ok.15 -20 minut w temperaturze 90 stopni.
Świetny sos do makaronu, kurczaka, schabu; Polecamy !
Sok pomidorowy / przecier /:
- 30 kg pomidorów / ok.50 słoików po większym majonezie /
- 3 łyżki soli
- 2-3 papryczki chili
Pomidory myjemy, kroimy na małe kawałki. Ja od kochanej R. pożyczyłam włoską maszynę do pomidorów / dzięki R.!!! /, cudowna rzecz:- ). Całe 30 kg przerobione zostało w jakąś godzinę. Nie mając tego wspaniałego urządzenia pokrojone pomidory podgrzewamy stopniowo, gotujemy tak długo, aż skórka oddzieli się od miąższu.Pod koniec dodajemy sól i chili / jeśli chcemy mieć ostry przecier/ . Gorący przecier wlewamy do słoików do wysokości ok.1cm poniżej brzegu. Natychmiast zamykamy i odkładamy do góry dnem. Sterylizujemy ok.20 minut. Jeśli chcemy, żeby nasz przecier był gęściejszy gotujemy dłużej odparowując wodę.
Keczup:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 5 sztuk goździków
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pomidory kroimy w kostkę, cebulę w plasterki. Gotujemy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok.5 minut. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gorący keczup wlewamy do słoików / do ok.1cm poniżej brzegu / , ustawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy 5-10 minut.
POZDRAWIAM SERDECZNIE WSZYSTKICH !
Ale się napracowałaś:):) U Ciebie to ketchup a u mnie sok pomidorowy;):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiałam pomocników : najwięcej Córcia, ale i połówka stanęła na wysokości zadania i maszynowo robiła przecier :-)
UsuńMniam, mniam:-) Takie słoiczki zimą to rarytas:-)
OdpowiedzUsuńJeszcze jaki, tylko miejsca zaczyna mi brakować :-)
UsuńPyszności, w sam raz na takie jesienno-zimowe wieczory:)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Waszą pracę dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńJak fajnie i pożytecznie można spędzić razem czas w kuchni ;) My z Michałem też będziemy jeszcze robić słoiki tylko muszę zawitać do domu rodzinnego po warzywa :)
Powodzenia i czekam na efekty :-)
Usuńzapraszam Cie z tym słoiczkami do siebie;) Takie skarby w domowej spiżarni to nie lada rarytas!
OdpowiedzUsuńByłam, zobaczyłam i ślad zostawiłam :-)
UsuńPodziwiam, domowej roboty przetwory, sosy pomidorowe, Ania, wielka jesteś, bo mi się nie chce... jeszcze, ale już dojrzewam powoli, przepis zapisuję, bo za rok moja droga, pochwalę się swoimi słoiczkami :)
OdpowiedzUsuńKasiu, ale ja co rano nie latam do roboty :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia paprykowego sosu - prosty i szybki bardzo.
Pozdrawiam.
Trochę pracy miałaś, ale potem będzie jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zabrałam się za przetwory z pomidorów wyszukane w internecie, myślę ,że będą smaczne w zimie.
OdpowiedzUsuńSos paprykowy-rewelacja mam ten przepis od koleżanki, wyśmienity polecam,POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuń