Przepis: / inspisracja Bistro Mama / 4 porcje
- 2 szklanki mleka
- kawałek laski wanilii
- 2 żółtka
- 2- 3 łyżki cukru
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka pszennej
- mały kubek 30% śmietanki
- truskawki
- 6 kawałków gorzkiej czekolady
- po cztery małe biszkopty na porcję
- poncz : gorzka herbata, cytryna, koniak / może być inny alkohol /
Mleko zagotowujemy z przekrojoną wanilią wzdłuż; gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wyjmujemy wanilię, żółtka ukręcamy z cukrem, na koniec dodajemy obie mąki; gorące mleko powoli wlewamy do kogla - mogla- ciągle mieszając, mieszankę stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszamy dopóki nie zgęstnieje; zostawiamy do ostygnięcia od czasu czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch; przykrywamy pokrywką lub folią i schładzamy w lodówce; w tym czasie ubijamy śmietanę; do pucharków na dno wkładamy namoczone w ponczu biszkopty; warstwę kremu waniliowego, układamy dużą ilość truskawek, na to śmietanę, dekorujemy startą czekoladą i dokładamy jeszcze kostkę :-)
Gotowe desery chłodzimy jeszcze około 20- 30 minut;
Smacznego !
Nie mogę się powstrzymać i zapraszam jeszcze na spacer po moim ogrodzie, który mimo pogody w kratkę trzyma się nieźle, zieleń wciąż piękna i świeża, a kwiaty pachną od rana do wieczora:-)
Moja suczka Tosia ostatnio zarzuciła polowania na ptaki / co za ulga / i łapie jaszczurki... Nie jesteśmy jej wstanie tego wyperswadować:-(
Pięknej niedzieli życzę wszystkim zaglądającym !