czwartek, 7 maja 2015

Tarty dwie : obie z kurczakiem :-)

Wiosną czas biegnie o wiele, wiele szybciej. Na szczęście nie aż tak szybko jak rosną na drzewach i krzewach liście, nie tak szybko jak rowijające się pąki wiśni, śliw i jabłoni... Ale za szybko. Ogród zajmuje mój wolny czas i kuchnia zeszła na drugi plan. Nie żebym nie gotowała :-) Ale w pośpiechu zapominam o zrobieniu zdjęć:-(
Dzisiaj zaległe przepisy na tarty. Dzisiaj można już użyć świeżych, młodych ziół.



Przepis :

  • paczka ciasta francuskiego
  • paczka mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • kilka suszonych pomidorów
  • cała pierś z kurczaka
  • przyprawy: papryka, bazylia, sól, pieprz
  • mozarella / u mnie w kulkach /
  • oliwa
Pierś myjemy, suszymy, kroimy na kawałki, marynujemy z solą i przyprawami / odstawiamy na parę minut/; kroimy suszone pomidory na cząstki;   kurczaka  krótko dusimy na patelni grillowej; dusimy rozmrożony szpinak, doprawiając czosnkiem, solą, pieprzem i śmietaną;  ciasto francuskie rozwałkowujemy na dużą piekarnikową blachę; smarujemy szpinakiem, układamy cząstki kurczaka, połówki mozarelli oraz pomidory; zapiekamy około 10 minut w 180 stopniach;

Wersja druga / z gotowanym udkiem kurczaka na pomidorowym sosie /:

Przepis:

  • paczka francuskiego ciasta
  • gotowane udko kurczaka / jak z rosółu /
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek poduszonych lekko z cebulą
  • kilka plasterków żółtego sera / u mnie salami /
  • przecier pomidorowy
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
Do przecieru pomidorowego dodajemy sól, pieprz, zioła; smarujemy nim ciasto fracuskie / rozwałkowane  na dużą blachę z piekarnika /; na nim układamy mięso z udka  i resztę składników; całość posypujemy jeszcze ziołami; zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut;




Serdeczne pozdrowienia !

4 komentarze:

  1. Niestety teraz taka pora, że kuchnia po ogrodzie. A wszystko rośnie jak na drożdżach, zwłaszcza trawa i chwasty :) Pozdrawiam Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie mam ogrodu, a gdybym miała to ten czas już całkiem by pędził jak oszalały :) Tarty z kurczakiem lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń