Przepis jest prosty / porcja dla czterech osób /:
- 60 dag mięsa gulaszowego / u mnie od szynki /
- 3/4 szklanki soczewicy / u mnie brązowa/
- włoszczyzna
- rozmaryn i tymianek
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- cebulka
- sól, wędzona papryka, kmin rzymski
- garść makaronu / u mnie świderki /
- koncentrat pomidorowy Pudliszki
po jakiś 30 minutach wyławiamy włoszczyznę / można zostawić marchewkę / i wsypujemy soczewicę; doprawiamy przyprawami; gotujemy do miękkości mięsa i soczewicy; wówczas wrzucamy garść makaronu i cebulkę; na koniec dodajemy czubatą łyżkę koncentratu pomiodorowego Pudliszki, który zakwasi nieco zupę i doda jej smaku;
Zupa musi być gęsta i bardzo wyrazista w smaku. Jest znakomita na chłodne, ale też na ciepłe dni. Sycąca i dająca energię na całe popołudnie :-)
Pięknej niedzieli życzę wszystkim zaglądającym !
Przepis dodaję do akcji :
Aniu ta zupa prezentuje się cudownie ;)
OdpowiedzUsuńNo i wielki plus za soczewicę !
pozdrawiam ;)
Oj zjadłoby się, zwłaszcza po imprezie...;-))
OdpowiedzUsuńSamo zdrówko, chętnie skosztowałabym:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodatkiem soczewicy, zaadoptuję przepis dla alergików :)
OdpowiedzUsuń