poniedziałek, 18 marca 2013

Chrupiący chlebek

18 marca

Ha, dzisiaj zaczynam od podania przepisu na domowy chleb. Nie potrzeba do niego
maszyny, tylko parę składników i foremki, czy blaszki- jak zwał, tak zwał...
Przepis dostałam od mamy narzeczonego mojej Córci ( ale to brzmi ).
Moja rodzina bardzo go lubi.

 


      Przepis:

Do litra ciepłej wody wrzucić 5 dag rozdrobnionych drożdży;wymieszać aż się rozpuszczą;
Dodać łyżkę soli, dodać 1 kg mąki ( ja daję 1/2 kg pszennej i 1/2 żytniej), wymieszać.
Następnie 3 łyżki oliwy lub oleju oraz 3 łyżki żurawiny, otrąb, słonecznika, siemienia lub co chcesz. Ja daję np. trochę żurawiny, łyżkę siemienia, 2 łyżki otrąb żytnich.
Oczywiście dobrze wymieszać. Ja wyrabiam ręką.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godziny. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek( ja jeszcze chwilę trzymam je w cieple, żeby urosły).
Do nagrzanego piekarnika ( 240 stopni) na około 50-60 min.




Mam piekarnik elektryczny- piekę chleb na zkresie grzejnik górny/dolny. Po ok.1/2 godziny,
gdy chlebek się zarumieni, przykrywam go pergaminem. Z porcji wychodzą dwa chlebki:
25 x12 cm i jeden mniejszy  20 x11 cm. Takie akurat mam foremki.
Pieczywo przechowuje się przez parę dni, ciągle świeże !



 

SMACZNEGO !



8 komentarzy:

  1. Ale wspaniały! Muszę koniecznie upiec.
    http://www.fashionable.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwe i przyjemne !
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. potwierdzam, jest pyszny! właśnie jem z nim kanapkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To pewnie o tym chlebku była mowa? Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wygląda, może zrobię na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam. Na 100% wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam,jest taki pyszny,że trudno się powstrzymać :)
    Becia:)

    OdpowiedzUsuń