niedziela, 4 sierpnia 2013

Czekoladowe trufle z recyklingu


Sporo zaległości mam we wpisach :- ( Dzisiaj miały być przepisy na urodzinowe torty, ale... zdjęcia są na różnych nośnikach i jakoś nie chce mi się :- ( Dlatego zaległy przepis: trufle, które zrobiłam na imieniny. Kiedy zdarza mi się kulinarna wpadka, albo zostają resztki np. kruchych ciastek, suszę i chowam do słoika. Wykorzystuję później do trufli właśnie. Na początku lipca piekłam dwa biszkopty, na dwa / rzecz jasna / torty. Niestety  nie przewidziałam, że mój piekarnik ich nie pomieści. Biszkopty były duże; jeden urósł tak, że przykleił się do górnej blachy i... oczywiście opadł, bo co miał zrobić?:- ) Piękny czekoladowy zakalec wyszedł.
Elegancko go wysuszyłam i przed moimi imieninami zużyłam : -)


Czekoladowe trufle:

  • szklanka mleka
  • gorzka czekolada
  • 1/2  suchego czekoladowego biszkoptu  / można zastąpić zwykłymi  biszkoptami w paczce/
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 paczki herbatników
  • 1-2 łyżki spirytusu lub koniaku
  • kakao do obtoczenia
W gorącym mleku rozpuszczam czekoladę, po przestudzeniu dodaję pokrojony na drobno biszkopt, płatki i pokruszone ciasteczka; cały czas mieszam; na koniec wlewam alkohol; kiedy mieszanie łyżką staje się trudne, używam ręki / czystej:-) /; z wyrobionej masy formuję kulki i obtaczam je w kakao; odstawiam na parę godzin do lodówki; Aha: jeśli będzie za gęste można dodać trochę więcej mleka;



Świetnie smakują także z posiekanymi orzechami, suszonymi śliwkami, rodzynkami, mogą być obtoczone w płatkach migdałów... Kto co lubi : - )

Ślę serdeczności, życzę ochłody i dziękują za wszystkie komentarze.

13 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka, że hej. Najlepsze jest wykorzystanie resztek, to świetna idea i bardzo się jej uczę:) Buziaki serdeczne i smacznego jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno ślad po nich zaginął... Ale dzięki i ja przesyłam buziaki :-)

      Usuń
  2. Podoba mi się taki recykling:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nie lubię marnować żywności - wyrzuty mam :-(

      Usuń
  3. no i super, szkoda by było ot tak sobie wyrzucić biszkopta, nawet z zakalcem :) brawo za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z tym zakalcem:):) bo trufle prezentują się wybornie;) Pozdrawiam słonecznie znad morza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobne trufle(kule),używam płatków owsianych i obtaczam w wiórkach kokosowych.Jak zgromadzę trochę"odpadków"to wypróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji.
    :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie kulki i ja robiłam kiedyś często, a nauczyła mnie babcia:-)

      Usuń