Na piątkowym spotkaniu u Renatki, gospodyni przygotowała tortille z pysznym wkładem :-) - ja dla niej wklejam dziś przepis na palcki kukurydziane;
Burgery przygotowałam z mielonego udźca indyczego / bez skóry/,
dodałam jajko, otręby owsiane, startą surową marchwkę oraz posiekany szczypiorek; doprawiłam solą, papryką słodką oraz ostrą; usmażyłam na patelni grilowej;
Placki kukurydziane zrobiłam tak:
- 20 dag mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka smalcu
- 1/4 litra ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Surówka pochodzi z lodówkowego recyklingu:
pekinka, czerwona cebulka, papryka;
Sos: dwie łyżki majonezu + trzy łyżki jogurtu + łyżka śmietany / 12 % /, oregano, bazylia, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz;
Wyszło smaczne, zdrowe, bez zbędnego tłuszczu. Naprawdę polecam.
Mam zamiar nasmażyć więcej placków zarówno kukurydzianych jak i razowych i zamrozić je :-) A warto ! Czytając skład kupnych tortilli można się trochę zdziwić :-(
Buziaki dla wszystkich zaglądających !
Ja robiłam je z bułkami. Ale z plackami z pewnością też jest pycha.
OdpowiedzUsuńZapowiadają się pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso z udźca w kotletach, ale tak podanych to jeszcze nie jadłam. Podobają mi się:)
OdpowiedzUsuńPlacki mnie zaintrygowały. Burgery zawsze robię bez jajka tylko przyprawy i sporo natki pietruszki. Buziaki dla Ciebie. :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń