wtorek, 18 marca 2014

Sernik na zimno babci Ani, który wybrał Robert i trochę wiosny :-)

U Małgosi i Roberta sernik na zimno. Gosia wybrała mufinki z brzoskwiniami, ale... Czekoladowy sernik z lemon curd nie był konsultowany z Robkiem i na dodatek wcale mu nie smakował :-( Dlatego tym razem to On wybierał !
Wiele różnych zimnych serników jadłam w życiu, ale... żaden nie umywa się smakiem do tego babcinego :-) Może dlatego, że jest z normalnego sera, z prawdziwym masłem? Nie wiem. 



Przepis:

  • 40 dag sera białego
  • kostka masła
  • 4 żołtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka przegotowanego mleka
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • galaretka
  • dowolne owoce
  • można dodać odrobinę zapachu / pomarańczowego np. /
Ser przekręcamy przez maszynkę, ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy masło i znowu ucieramy; dokładamy ser; żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i zalewamy gorącym mlekiem / studzimy /; delikatnie dodajemy do masy;całość przekładamy do małej tortownicy / ja wykładam folią aluminiową /; wstawiamy do lodówki; gdy sernik stężeje zalewamy go przestudzoną galaretką /u nas jeszcze maliny z zamrażarki /;
Ps. Jeśli lubicie / ja nie / można dodadać rodzynki lub inne bakalie;
Smacznego !

A tak pięknie kwitną krokusy w moim ogrodzie:






9 komentarzy:

  1. Serniczek na pewno pyszny:)) A i u mnie ogród pełen krokusów:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że nie miałam okazji spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale wiosna u Ciebie, chce się żyć! a jeszcze do tego serniczek!!! to już raj na ziemi. Faktycznie sernik z prawdziwego sera i masła jest najlepszy. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie skorzystam z przepisu, choć bardzo ograniczam słodkości. Moja rodzina uwielbia ten sernik. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. taki sernik najlepszy! kwiatki śliczne, z utęsknieniem czekam aż drzewa wypuszcza zielone listki, pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nasze ulubione ciasto, sernik... mniam, ale się rozmarzyłam, bo mam ochotę teraz na słodkie, a już nic mi nie zostało... :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie, smacznie i kolorowo...prawdziwie wiosennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli, że najstarsze przepisy najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się bardzo kusząco!:)

    OdpowiedzUsuń