Przepis na 6 sztuk:
- ok. 1 kg baraniego udźca / mięso przygotowujemy dzień wcześniej /
- marynata: na litr wody łyżka soli, płaska łyżka octu, sporo czosnku;
- przyprawa do kebabu KUPIONA W ZIELARSKIM SKLEPIE
- 100 ml czerwonego wina
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- marchewka
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz, papryka ostra
- majonez, jogurt naturalny
- 6 dużych wrapów
Opłukane mięso, wkładamy do marynaty na kilka godzin, wyjmujemy osuszamy, wcieramy przyprawę do kebabu bez dodatku soli, czy sodu ! Pieczemy w 220 stopniach pod przykryciem około godziny, podlewając winem. Jeśli potrzeba polewamy wodą. Po godzinie odkrywamy mięso, aby ładnie się przypiekło. Studzimy.
W tym czasie siekamy kapustę, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę. Trochę solimy i pieprzymy; Przygotowujemy sos: 1:2 majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę spory ząbek czosnku. Ja dodaję odrobinę przyprawy kebab i solę jeśli potrzeba; Baraninę kroimy bardzo drobno.
Podgrzewamy naleśnik w mikrofali lub na patelni, smarujemy sosem, na to warzywa, mięso i sos. Składamy; Ja podgrzewam jeszcze chwilę w mikrofali;
Na zaprzyjaźnionych blogach pełno już pomysłów na dekoracje świąteczne, dziewczyny myślą już o prezentach. Dzisiaj byłam u koleżanki na szybkiej kawie, a u niej warszat pracy :-) Robi piękne, pachnące kawą i ziołami bombki. Jak mi się też chce takich... Muszę coś robić wieczorami, żeby głowa przestała myśleć o tym co dzieje się na polu bitwy, jakim od trzech tygodni jest dom moich młodych małżonków :- (. Każdy kto miał do czynienia, wie jakim wyzwaniem jest generalny remont nie nowego już domu ...
Pozdrowienia !
Nigdy nie jadłam baraniego mięsa. Ciekawa jestem Twoich ozdób na choinkę.
OdpowiedzUsuńMoże się pochwalę moimi choinkowymi ozdobami:-)
UsuńBardzo lubimy jagnięcinę, myślę, że baranina dobrze przygotowana nie ustępuje tej pierwszej. Też ciekawa jestem bombek :)
OdpowiedzUsuńA pani Halinka nie zagląda czasami do Szczecina?;)
OdpowiedzUsuńU mnie z przygotowań świątecznych tylko piernik dojrzewa, cała reszta jeszcze w proszku.:)
Powodzenia z remontem, niech się szybko kończy!
Zapytam panią Halinkę, może ma jakąś kuzynkę w Szczecinie:-)
UsuńI do Zielonej tez mogłaby zahaczyć;-) Do świąt u mnie jeszcze daleko:-)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję 100 000 i życzę 1 000 000...:)
OdpowiedzUsuń"www.youtube.com/watch?v=6G0L0I4rt9Y"
Serdecznie pozdrawiam.
Powinszować czytających. Co do baraniny to powiem szczerzę zapoznałem się z innymi sposobami przyrządzania, które są całkiem smaczne. Dziele się tym z wami i zapraszam wypas owiec
OdpowiedzUsuńpodobne danie jadlem gdy przebywalem w pokoje hotelowe warszawa. Mieli tam bardzo smaczną stołówkę.
OdpowiedzUsuńA cenowo jak ten hotel wyglądał? Słyszałem, że jest bardzo drogo, przynajmniej kiedyś było. Mogło się oczywiście to zmienić, dlatego też zadaję pytanie :)
Usuń