niedziela, 23 listopada 2014

Staropolski piernik dojrzewający

Zaglądając wczoraj na zaprzyjaźnione blogi odkryłam, że to już ostatnia chwila na nastawienie piernikowego ciasta. Przyznam, że dotąd nigdy tego nie robiłam. Jakoś nie przepadamy za piernikiem. Owszem, pierniczki na choinkę i do pojedzenia tak, ale ciasto już nie bardzo :- ( A jednak nastawiłam dziś i wypróbuję, może nas zachwyci?
W końcu to takie mega świąteczne ciasto ! Przepis zaczerpnęłam ze świetnej książeczki Hanny Szymanderskiej Wilgilia ;



Przepis:  


  • szklanka miodu pszczelego  / u mnie lipowy /
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • 1/2 kg mąki
  • 2 małe jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 2 figi
  • niewielka ilość mleka / do rozpuszczenia sody, soli i przypraw
Ja dodałam jeszcze kilka rodrobnionych ziaren kardamonu;

Przygotowanie:

Miód, masło i cukier podgrzewamy , aż do wrzenia.Do przestudzonej masy dodawać stopniowo jajka, mąkę i resztę składników, cały czas wyrabiając. Dodać posiekane drobno bakalie i dalej wyrabiać przez około 30 minut. Wyrobione starannie ciasto przechowujemy w kamiennym naczyniu przykrytym lnianą ściereczką, w chłodnym miejscu. Conajmiej przez kilka dni, a najlepiej kilka tygodni, żeby 'dojrzało '. W dniu pieczenia keksówkę smarujemy tłuszczem wkładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku magrzanym do 180 stopni ok. 60 minut. Po ostygnięciu placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi / ja chyba użyję czekolady /, ułożyć na desce, przykryć papierem i drugą deską / obciążyć równomiernie /  i odłożyć w chłodne miejsce. Piernik należy upiec kilka dni przed podaniem;

Pani Szymanderska podała przepis na całe kilo mąki, ja przygotowałam ciasto z połowy porcji ;



W czasie przygotowania piernika mąż pyta co robię. Ja mu odpowiadam zgodnie z prawdą, że piernik na święta. On na to : A po co ? Przecież już masz jednego starego piernika:-)

Przepis dodaję do akcji:

Wigilijny Piernik 2014 Wigilijny Piernik 2014

11 komentarzy:

  1. O jaki mężuś błyskotliwy i z dystansem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Elu i poczucie humoru i dystans do siebie ma - na szczęście :-)

      Usuń
  2. Dowcipny jest Twój mąż, a Ty prawdziwa Pani Domu. Kiedyś robiłam ten piernik i po upieczeniu pierniki mi smakowały, tzn nikt ich nie jadł i teraz robię zwykłe pierniczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może się okazać, że za rok też będą tylko pierniczki...

      Usuń
    2. Może się okazać, że za rok też będą tylko pierniczki...

      Usuń
  3. święta zapowiadają się u ciebie aromatycznie i smakowicie:) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko westchnę Polinko - wiedząc jakie będą u Ciebie...

      Usuń
  4. Mmmm pychotka, ja mam dwie lewe ręce do wypieków :(

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i ciepło w te zimne dni :)

    Dołączyłam do grona obserwatorów :) w wolnej chwili zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, piszesz, że zamierzasz przełożyć piernik czekoladą. Może jednak przełóż go powidłami, a czekoladą polej cały piernik. :)

    OdpowiedzUsuń