środa, 14 stycznia 2015

Chleb hiszpański w styczniowej piekarni


Kolejna piekarnia do której zaprasza Amber, tym razem wypiek wybrała Ania z Bajkorady. Ucieszyłam się z tego wyboru, bo od razu pomyślałam: uda się ! Biały chleb wypieka się zdecydowanie łatwiej. Choć w moim domu białego pieczywa prawie się nie jada, to ten zjedzony został co do okruszka.




Chleb hiszpański:
starter:
– 150 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
– 125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
Ciasto właściwe:
– 200 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
– 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
– 100 g mąki pszennej razowej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Chleb piecze się naprawdę łatwo. Jedynie czas pieczenia u mnie wydłużył się do 40 minut. Spróbuję upiec kolejny bochenek z tego samego przepisu używając mąki np. orkiszowej i pełnoziarnistej.
Do mojego hiszpańskiego użyłam zamiast 100 g mąki pszennej razowej: 100 g mąki pełnoziarnistej / nie miałam/; 

Świeży i chrupiący jest najlepszy, a później świetnie sprawdza się jako bruchetta:-)

18 komentarzy:

  1. Miło było piec w towarzystwie :) Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie. Do następnego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skosztowałabym chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki za wspólne pieczenie :) Pięknie Ci się upiekł! Ty wydłużyłaś czas pieczenia, a u mnie z kolei wystarczyło 17 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek chleba i u Ciebie. miło było wspólnie piec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło mi, że chlebek tak samkował.
    Pięknie upieczony!
    Dziękuję za wspólne chwile w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się udał :-) Dziękuję za ten wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały! Miło piec w takim towarzystwie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrośnięty!
    U mnie też na co dzień ciemny chleb, może dlatego białe pieczywo, jedzone od czasu do czasu, tak smakuje.;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Duży wyrósł Ci ten chleb :) Dziękuję za wspólnie styczniowe wypiekanie :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale udały nam się chleby .... 31 cudownych bochenków:). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. DZiękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję do następnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo udany wypiek :) Dzięki wielkie za wspólne pieczenie :) pozdrawiam cieplutko M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładny bochenek z profesjonalnymi nacięciami. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Prawda, że pyszny ?! : ) Dziękuję za kolejne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszedł cudownie :) Nie ma to jak domowe pieczywko :) To prawda, najlepszy jest po upieczeniu a potem rewelacyjnie sprawdza się w formie grzanki/tosta :) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super chlebek! Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepięknie Ci wyrósł, Aniu :)
    My czasem jemy biały chleb - jak nam się opatrzy ciemny :)

    OdpowiedzUsuń