poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Paprykowy sos, przecier pomidorowy i keczup, czyli letnie przetwory na zimę...

Lato choć ciągle trwa, powoli ustępuje miejsca jesieni... Chłodne wieczory i ranki, przekwitłe astry i opadające liście z brzóz.  Nie  da się ukryć: lato odchodzi.
Zamykamy z Córcią jego smaki w słojach: cudownie czerwoną paprykę, mięsiste pomidory. Przerabiamy na sosy, soki, przeciery i keczupy. Za parę miesięcy otwierając słoiki będziemy wspominać wspólnie spędzony razem czas...  A obdarowani nas:- )




Sos paprykowy:

  • 3 kg papryki / czerwonej /
  • ok.6 dag papryczki chili
  • 3 słoiki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu
  • 11/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru / odrobinę mniej /
  • 1 duża główka czosnku / więcej jeśli ktoś lubi /
Papryki  myjemy, kroimy / chili w rękawiczkach  i pozbywamy się wszystkich pestek /, przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki oprócz czosnku. Gotujemy od chwili wrzenia 10 minut i dodajemy posiekany / u nas wyciśnięty / czosnek, gotujemy jeszcze 5 minut mieszając. Wlewamy do czystych słoików, stawiamy do góry dnem, a po wystygnięciu pasteryzujemy ok.15 -20 minut w temperaturze 90 stopni.
Świetny sos do makaronu, kurczaka, schabu; Polecamy !




Sok pomidorowy / przecier /:

  • 30 kg pomidorów / ok.50 słoików po większym majonezie /
  • 3 łyżki soli
  • 2-3 papryczki chili
Pomidory myjemy, kroimy na małe kawałki. Ja od kochanej R. pożyczyłam włoską maszynę do pomidorów / dzięki R.!!! /, cudowna rzecz:- ). Całe 30 kg przerobione zostało w jakąś godzinę. Nie mając tego wspaniałego urządzenia pokrojone pomidory podgrzewamy stopniowo, gotujemy tak długo, aż skórka oddzieli się od miąższu.Pod koniec dodajemy sól i  chili / jeśli chcemy mieć ostry przecier/ . Gorący przecier wlewamy do słoików do wysokości ok.1cm poniżej brzegu. Natychmiast zamykamy i odkładamy do góry dnem. Sterylizujemy ok.20 minut. Jeśli chcemy, żeby nasz przecier był gęściejszy gotujemy dłużej odparowując wodę.





Keczup:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 5 sztuk goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pomidory kroimy w kostkę, cebulę w plasterki. Gotujemy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok.5 minut.  Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gorący keczup wlewamy do słoików / do ok.1cm poniżej brzegu / , ustawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy 5-10 minut.

POZDRAWIAM SERDECZNIE WSZYSTKICH !




14 komentarzy:

  1. Ale się napracowałaś:):) U Ciebie to ketchup a u mnie sok pomidorowy;):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam pomocników : najwięcej Córcia, ale i połówka stanęła na wysokości zadania i maszynowo robiła przecier :-)

      Usuń
  2. Mniam, mniam:-) Takie słoiczki zimą to rarytas:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, w sam raz na takie jesienno-zimowe wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam Waszą pracę dziewczyny :)
    Jak fajnie i pożytecznie można spędzić razem czas w kuchni ;) My z Michałem też będziemy jeszcze robić słoiki tylko muszę zawitać do domu rodzinnego po warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapraszam Cie z tym słoiczkami do siebie;) Takie skarby w domowej spiżarni to nie lada rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam, domowej roboty przetwory, sosy pomidorowe, Ania, wielka jesteś, bo mi się nie chce... jeszcze, ale już dojrzewam powoli, przepis zapisuję, bo za rok moja droga, pochwalę się swoimi słoiczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu, ale ja co rano nie latam do roboty :-)
    Zachęcam do zrobienia paprykowego sosu - prosty i szybki bardzo.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę pracy miałaś, ale potem będzie jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zabrałam się za przetwory z pomidorów wyszukane w internecie, myślę ,że będą smaczne w zimie.

    OdpowiedzUsuń
  10. ELŻBIETA SIELIWONIUK15 września 2013 12:52

    Sos paprykowy-rewelacja mam ten przepis od koleżanki, wyśmienity polecam,POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń