poniedziałek, 4 listopada 2013

Październikowa piekarnia : chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami

Z pieczeniem chleba na zaproszenie AmberTUTAJ  spóźniłam się o cały tydzień :-(
Jednak sprawczyni tej akcji była tak miła, że pozwoliła mi opublikować wpis wraz z pozostałymi piekarkami. Dziewczyny ! Bardzo chciałam piec z Wami ! Udało mi się dopiero dzisiaj... Ale chlebek jest :


Czytając przepis który wybrała Amber sądziłam, że  jest dość skomplikowany. Okazało się, że mój niepokój był przedwczesny - ciasto dobrze się wyrabiało i fajnie rosło. Dodałam do niego nieco więcej wody niż było podane w przepisie. Z komentarzy piekarek wiem, że nie ja jedna :- ) Duszony por w glazurze dał  świetny zapach i smak ! Jedyny minus chleba jest taki, że nie można zjeść go z... miodem:-) Chociaż... o smakach jak i o gustach się nie dyskutuje:-) 


Smacznego !
Wiem już, że w  pażdziernikowej piekarni udział wzięły:

Niech chleb nas łączy ! Dziękuję za wszystkie komentarze !


26 komentarzy:

  1. Aniu,
    bochny jak malowane!
    Dziekuję za Twoje towarzystwo w październikowej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. i u Ani piękny bochen chleba z porem. ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny chlebuś. Uwielbiam pieczenie chleba i zapach roznoszący sie po domu. Karmelizowanego pora dodaje się również do dekoracji ciast więc nie widzę nic przeciwko Byś chlebek spróbowała zjeść z miodem. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. najważniejsze, że jest i to jaki cudny! pozdrawiam serdecznie i do kolejnego razu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też pierwszy raz piekłam z dziewczynami, dziekuję za pochwałę!
    Do następnego razu. Jak masz ochotę to zapraszam na przepis miesiąca u mnie na blogu. W listopadzie króluje szafran.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale,że dołączyłas do piekarniczej wspólnot, a chlebki bardzo udane, no i najpyszniejsze z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, piękne chleby i fakt bardzo smaczne :) Dziękuję za wspólne pieczenie. Ciepło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekne bochenki, Aniu. Ja tez dodalam więcej wody. Maka chlebowa jest bardzo chlonna i trzeba trochę na wyczucie jej dolewać. Dziekuje za wspólny czas i do następnej akcji. Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze, że Ania była wyrozumiała, bo inaczej nie miałybyśmy szansy ujrzeć tych imponujących bochenków:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też dodałam więcej wody, a chlebek najbardziej smakował mi z masłem i pomidorem. :))

    Dziękuję Aniu za kolejne wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że jednak dałaś radę:-) Chlebek cudowny:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonale upieczony! Dziękuję za wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  13. Też piekłam trochę po czasie ... też mi Piekarki spóźnienie wybaczyły :)
    Piękne bochenki wyrosły w Twojej kuchni ...
    Pozdrawiam serdecznie i do następnego wspólnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny chlebuś :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratulacje! Wyszedł ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  16. piękne chlebki upiekłaś :) dobrze że zdążyłaś :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Do tej pory dodawałam do takiego zakwasowego chleba cebulę posypaną papryką i posiekanym czosnkiem (podsmażone), ale por brzmi też smakowicie. A gdzie można znaleźć przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, przepis możesz znaleźć klikając na słowo TUTAJ / pierwsza linijka tekstu /.
      Dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  18. chlebuś wyszedł idealnie :)

    Dziękuje za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek piękny.
    Wygląda smakowicie i z pewnością jest pyszny.
    Podziwiam Cię, że tyle działasz w kuchni, bez przerwy coś pichcisz i pieczesz. I na dodatek wszystko wygląda jak malowane.
    Pozdrawiam. Ola.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek pierwsza klasa Aniu :) i ten karmelizowany por mmm :)

    OdpowiedzUsuń