Po Święcie Zmarłych, które minęło nam bardzo, bardzo rodzinnie, kolejny długi weekend... Moje dzieci zostały w Lublinie i cicho jest i trochę smutno. Smutno nie tylko dlatego, że ich nie ma... Nie chciało mi się ani pisać na swoim blogu, ani nawet zaglądać na zaprzyjaźnione strony...
Dzisiaj przepis na tort tiramisu / który pewnie gościł na wielu blogach, więc i na moim nie może go zabraknąć :-)/. Tort robi się bardzo prosto, dlatego jest jednym z moich ulubionych. Obie z Córcią stwierdzamy, że bardziej nam pasuje niż typowy deser tiramisu. Jego wielką zaletą jest to, że świetnie się dzieli, no i oczywiście smakuje obłędnie !
Ten prezentowany na zdjęciach zrobiłam dla siostry, a na Wszystkich Świętych, Córcia poczęstowała nas własnym :-) Nie poleżał :-)
Biszopt: porcja na tortownicę o średnicy 23 cm
- 6 jaj
- mniej niż 3/4 szklanki cukru / chcemy żeby tort był wytrawny/
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- 1 szklanka mąki tortowej lub innej pszennej
spód tortownicy smarujemy masłem; wlewamy powstałą masę; pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 50 minut;
* JEŚLI WIDZĘ , ŻE BISZKOPT ZBYT WOLNO ROŚNIE PODKRĘCAM NA CHWILĘ TEMPERATURĘ DO 180 STOPNI
Biszkopt stygnie, a w tym czasie robimy krem:
- 500 g serka tiramisu
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
Poncz:
do 2 szklanek gorącej wody dodać 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, przestudzić; dolać 2-3 łyżki amaretto; u mnie winiak
Opócz ponczu potrzebne będą jeszcze 2- 3 łyżki kakao;
Biszkopt kroimy na 3 krążki, każdy nasączamy, smarujemy kremem, posypujemy kakao; wierzch i boki tak samo :-)
Nie jestem artystką w dziedzinie zdobienia tortów, dlatego u mnie minimalistycznie:-)
*często w przepisach na tiramisu spotykam wśród składników 36 % śmietanę - według mnie zupełnie niepotrzebnie :-)
Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających !
Życzę Wam pięknego weekendu.
Pychotka. Następnym razem bardziej nasączymy biszkopt.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się udekorowanie ziarenkami kawy
OdpowiedzUsuńtort na pewno pyszny! :)
tak, tort na pewno rozgoni troski, przepyszny :)
OdpowiedzUsuń