sobota, 9 listopada 2013

Tort tiramisu


Po Święcie Zmarłych, które minęło nam bardzo, bardzo rodzinnie, kolejny długi weekend... Moje dzieci zostały w Lublinie i cicho jest i trochę smutno. Smutno nie tylko dlatego, że ich nie ma...  Nie chciało mi się ani pisać na swoim blogu, ani nawet zaglądać na zaprzyjaźnione strony...
Dzisiaj przepis na tort tiramisu / który pewnie gościł na wielu blogach, więc i na moim nie może go zabraknąć :-)/. Tort robi się bardzo prosto, dlatego jest jednym z moich ulubionych. Obie z Córcią stwierdzamy, że bardziej nam pasuje niż typowy deser tiramisu. Jego wielką zaletą jest to, że świetnie się dzieli, no i oczywiście smakuje obłędnie !



Ten prezentowany na zdjęciach zrobiłam dla siostry, a na Wszystkich Świętych, Córcia poczęstowała nas własnym :-) Nie poleżał :-)




Przepis:
Biszopt: porcja na tortownicę o średnicy 23 cm

  • 6 jaj
  • mniej niż 3/4 szklanki cukru / chcemy żeby tort był wytrawny/
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 1 szklanka mąki tortowej lub innej pszennej
Oddzielamy  żółtka od białek; białka ubiajmy na sztywno ze szczyptą soli; dodajemy cukier, ubijamy nadal; wlewamy żółtka, wsypujemy proszek i na końcu mąkę;
spód tortownicy smarujemy masłem; wlewamy powstałą masę; pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 50 minut; 
* JEŚLI WIDZĘ , ŻE BISZKOPT ZBYT WOLNO ROŚNIE PODKRĘCAM NA CHWILĘ TEMPERATURĘ DO 180 STOPNI
Biszkopt stygnie, a w tym czasie robimy krem:

  • 500 g serka tiramisu
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
Żółtka oddzielamy od białek; białka ubijamy osobno ze szczyptą soli; żółtka ucieramy z cukrem; do powstałego ' kogla - mogla' doddajemy stopniowo ser, a potem białka; do mieszania białek z masą używam łyżki - nie miksera.



Poncz: 
do 2 szklanek gorącej wody dodać 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, przestudzić; dolać 2-3 łyżki amaretto; u mnie winiak
Opócz ponczu potrzebne będą jeszcze 2- 3 łyżki kakao;
Biszkopt kroimy na 3 krążki, każdy nasączamy, smarujemy kremem, posypujemy kakao; wierzch i boki tak samo :-) 
Nie jestem artystką w dziedzinie zdobienia tortów, dlatego u mnie minimalistycznie:-)
*często w przepisach na tiramisu spotykam wśród składników 36 % śmietanę - według mnie zupełnie niepotrzebnie :-)

Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających !
Życzę Wam pięknego weekendu.



4 komentarze:

  1. Pychotka. Następnym razem bardziej nasączymy biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się udekorowanie ziarenkami kawy
    tort na pewno pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, tort na pewno rozgoni troski, przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń