środa, 15 stycznia 2014

Curry z wołowiną, a do tego rewelacyjne placuszki z kaszy jaglanej :-)

Zauważyliście już pewnie, że dnia zaczęło przybywać? I choć pogoda wietrzna  i na ogół pochmurnie to jakby bliżej do wiosny? A może tylko mnie się tak zdaje, bo mój dom pachnie właśnie pieczonym chlebem, a jutro wieczorem Córcia przyjeżdża na weekend :-) Jakoś tak miło się zrobiło...
Dziasiaj zaległy wpis: wołowina na ostro i placki z kaszy jaglanej. O curry z wołowiny przeczytałam w jakiejś gazecie, ale przerobiłam ją po swojemu - i dobrze, bo dla nas byłaby o wiele za ostra :-)



Curry z wołowiną:

  • ok. 50 dag wołowiny
  • 2-3 cebule / pokrojone w kostkę /
  • 1/2 suszonej papryki chilii
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka 30% do smaku
  • olej do usmażenia mięsa
Wołowinę kroimy na kawałki, obtaczamy w mące, obsmażamy sztbko z obu stron;
Przygotowujemy curry: pokrojoną cebulę, czosnek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę, dodajemy oliwę i trochę gorącej wody - blendujemy wszystko na papkę; Curry oraz wołowinę przekładamy do rondla, podlewamy jeszcze wodą / ok. 2 szklanek / solimy; dusimy do miękości mięsa;



Placuszki z kaszy jaglanej / porcja na 3- 4 osoby/

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • sól, pieprz, kurkuma  do smaku
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • jajo
Kaszę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, wlewamy ok. 2 i 1/2 szklanki wody, solimy, gotujemy, aż woda  wyparuje; zawijamy w gazetę i koc na około 1/2 godziny; do wystudzonej kaszy dodajemy posiekanego pora i czosnek, kurkumę, jajo i doprawiamy pieprzem;
smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do mocnego zrumienienia;
osączamy na bibule;
PLACKI OKAZAŁY SIĘ STRZAŁEM W 10 ! 
Są naprawdę pyszne i mogą być podawane bez dodatków :-)

Serdeczności dla wszystkich zaglądających !

11 komentarzy:

  1. Jak zwykle pysznie tutaj u Ciebie:)
    Widać gołym okiem, że dnia przybywa; prawdą jest, że na Nowy Rok o barani skok.
    Pozdrawiam. Ola.

    OdpowiedzUsuń
  2. na placuchy to ja się piszę Kochana bez dwóch zdań!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polubicie je na pewno






      Polubicie je na pewno !


      Usuń
  3. Jestem ciekawa tych placuszków, przejmuje przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny obiad, coś dla nas, ostatnio domownicy kasze (różne) i ryż polubili :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro robię placki,dam dużo czosnku bo lubię-dzisiaj już za późno:)
    "vimeo.com/watch?v=49062334"
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12 w nocy to rzeczywiście nie najlepsza godzina do pochłonięcia smażonych placków - choćby nie wiem jak były zdrowe... :-)

      Usuń
  6. Nie czuję jeszcze, że dnia przybywa. Za moim oknem straszne szarości, mglisto - zupełnie nie zimowo.
    Placuszki jaglane porywam :)
    Pozdrawiam Cię Aniu serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia i nawzajem oczywiście :-)
      Powiedz,czy smakują ?

      Usuń
  7. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń