środa, 4 września 2013

Pierogi ze śliwkami i cynamonem, śliwkowe powidła i ... ciacho również ze śliwką

Zimno się zrobiło okropnie, ale to jeszcze nie koniec lata - tak mówią;
Wczoraj młodszy szwagier ogołocił drzewa ze śliwek. Węgierki słodkie, pyszne. Mama przesmaża na powidła, ja mam jeszcze zeszłoroczne. Ale przy okazji podam nasz przepis na powidła. Najpierw pierogi ze śliwkami i cynamonem:



Ciasto:
Skorzystałam z porad koleżanek blogowiczek i tym razem do ciasta dodałam rozpuszczone masło oraz odrobinę mleka - wyszło bardzo plastyczne :- )
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/5 kostki masła / rozpuszczona /
  • trochę mleka oraz ciepłej wody
  • szczypta soli oraz cynamonu
  • jajko
Wszystko zagniatamy na jednolitą, gładką masę, dolewając tyle wody i mleka, aby była miękka: taka plastyczna właśnie. Zawsze pierogi robię jak kopytka: odcinam kawałek, rozwałkowuję kółka, nakładam farsz. Teraz każde kółko posypałam jeszcze cynamonem;

Farszem są oczywiście połówki lub cząstki śliwek. Moje były bardzo słodkie, więc nie dodawałam cukru.
Ze śliwek które mi zostały zrobiłam mus:


  • śliwki do garnka na mały ogień
  • po ok.10 minutach dodałam 1/2 cukru wanilinowego, odrobinę laski wanilii oraz parę ziaren kardamonu  / roztarłam je w moździerzu /
  • blenderem rozbiłam na mus
Teraz przepis na powidła:



  • wybieramy bardzo dojrzałe śliwki / myjemy i  usuwamy pestki /
  • gotujemy do miękkości , stale mieszając
  • do miękkich śliwek dodajemy / ciągle gotując  i mieszając / 0,2 kg cukru na 1 kg wydrylowanych owoców i wszystko gotujemy ok. 10-15 minut
  • następnie dodajemy przyprawy : 5 łyżek rumu i 1/2 łyżeczki cynamonu na 1 kg masy owocowej
  • wyłączamy pod powidłami  i natychmiast nakładamy do pogrzanych wcześniej słoików
  • słoiki zamykamy i wstawiamy do gorącej wody, aby je zapasteryzować
  • pasteryzujemy ok. 30minut
Żeby całkiem Was zasypać śliwkowymi przepisami dodam jeszcze mój pomysł na placek ze śliwkami :- ) Znajdziecie go tutaj. Zamiast jabłek dałam śliwki;



Pozdrowienia dla wszystkich zaglądających!



7 komentarzy:

  1. Mmm, ale bym zjadła takich pierożków, chyba muszę się wziąć za lepienie;):)A ciacho, ach :):):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie pierożki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności, jak zwykle. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, ale z pierogami to przegięłaś:) Kto mi teraz takie zrobi?:) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak u ciebie śliwkowo:-) Pycha:-) pierogów ze ślwikami jeszcze nie jadłam;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam powidła śliwkowe, u mnie chyba nie będzie ich w tym roku, ale mama obiecała kilka słoiczków... na szczęście, a ciasto ze śliwkami to już w ogóle, zajadać bym się mogła cały czas :)

    OdpowiedzUsuń