piątek, 21 czerwca 2013

Barszczyk z młodych jarzyn

21 czerwca

Czyż nie chcielibyście, żeby latem czas płynął o wiele wolniej niż zwykle?
Byłoby wspaniale, gdyby czerwiec, lipiec i sierpień miały chociaż po 40 dni?
Człowiek zdążyłby nacieszyć się kwitnieniem jaśminów, piwonii, tawuł... A tak... Pozostaje cieszyć się słońcem: -) W dzisiejszym krótkim wpisie moja ulubiona wiosenno- letnia zupa: barszczyk z młodych jarzyn.


Przepis:
Potrzebujemy: młodą włoszczyznę, buraczki z botwiną, ząbek czosnku, fasolkę szparagową / kilka garści /, parę ziemniaków, koperek, ocet winny, sól, pieprz, jogurt naturalny, łyżeczkę masła;

  • gotuję bulion z : kilku pietruszek / razem z natką /+ liść selera+por+ liść lubczyku+ młoda cebula i oczywiście sól do smaku;
  • po wyjęciu ugotowanych jarzyn dodaję startą na średnich oczkach: marchewkę oraz seler, posiekaną botwinę z buraczków, parę ziemniaków pokrojonych w kostkę, fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze części oraz wyciśnięty ząbek czosnku;
  • buraczki ścieram / dwa, trzy / również na średnich oczkach- wkładam do zupy, gdy ziemniaki i fasolka są już miękkie; 
  • od razu wyłączam pod garnkiem i wlewam łyżkę octu winnego / wówczas zupa nie zmienia koloru na bury / oraz łyżeczkę masła; zostawiam na ciepłym palniku;
  • podając dokładam kleksa z jogurtu / może być śmietana / i posypuję koperkiem
Moi domownicy bardzo lubią taką zupę, zresztą gotuje ją również moja mama - tylko wiadomo każda 'dosmacza' po swojemu...
Ściskam życząc odrobiny wytchnienia od upałów, ale ciągle słońca !

Ps. Dzieci wreszcie przyjeżdżają na weekend !!! Hura !

8 komentarzy:

  1. Ale fajna zupka. Uwielbiam barszczyk. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anko, a jak Twoja dieta wegetariańska?
      Zaraz idę poczytać Twoje odpowiedzi na komentarze, może dowiem się czegoś?
      A zupa nawet mojemu smakowała:-)

      Usuń
  2. Uwielbiam barszczyki:) Aniu, wpadam do ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, oj, Paulino, sądząc po ilości zadań jakie masz do wykonania to... chyba nie wpadniesz !
      Ale zapraszam:- )

      Usuń
  3. uwielbiam buraczki taką zupkę mmmm :)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie!! W tej zupie zawsze ujmuje mnie jej kolor;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A już za chwilę będzie młody groszek zielony!
      A propos' koloru;

      Usuń