Właściwie pożywiło się pięć osób, bo mój M. podzielił się w pracy ze wspólnikiem :-) Zainspirował mnie przepis WiewióryTUTAJ. Zrobiłam danie po swojemu, ze składników, które miałam na składzie :-)
Składniki:
- 3 papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- paryczka chili / u mnie już obsuszony strąk/
- 1 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka nasion kuminu
- 1 łyżka nasion kolendry
- ok.60 dag mielonego mięsa / ja zmieliłam odkoszczone udka bez skóry/
- ok. 1 1/2 szklanki fasolki białej małej / namoczona i ugotowana /
- 3 słoiki / po majonezie / przecieru pomidorowego własnego
- 1 słoik przecieru z papryki czerwonej / własnego /
Na rozgrzanej oliwie dusimy pokrojoną cebulę i czosnek / ok. 10 minut bez rumienienia/, dodajemy słodką paprykę, mięso mielone, solimy, po ok.5 minutach dodajemy przeciery, papryczkę chili bez pestek. Dusimy ok.1-2 godziny / wcześniej solimy i dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kolendry i kuminu/. Ok. 5 minut przed końcem dodajemy odsączoną fasolkę.
Każdą porcję posypujemy zieleniną.
Powiem Wam, że moja połówka / Tradycjonalista Kulinarny / był bardzo zadowolony :-) Reszta Panów także, sądząc po ilości, którą zjedli :- )
Jak zawsze pozdrawiam wszystkich zaglądających !
My tez bardzo lubimy te smaki:):) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajne danie i zapewne bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńKochana, zgłaszam sie, że tu byłam, widziałam, zjadłam i tyle:) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Panom Robotnikom,bo nie wszyscy inwestorzy są tak mili i przygotowują takie smaczne poczęstunki.
OdpowiedzUsuń"www.youtube.com/watch?v=z4dMWaI6MBY"
Miłego weekendu:)