czwartek, 31 października 2013

Pierożki z dynią i błękitnym lazurem.

Wigilię Wszystkich Świetych spędzam w kuchni przygotowując menu na jutrzejszy dzień. Jak co roku spotykamy się z rodziną mojej połówki na wspólnym obiedzie. Daniem głównym, tradycyjnie od lat jest pieczony udziec barani i kapusta z grochem. Zupa będzie typowo jesienna, krem z pieczonej dyni. Na przystawkę podam pierożki z dynią z wymyślonego przeze mnie przepisu. Do zrobienia tego dania zainspirował mnie blog Jest Smak i ogłoszony tam konkurs.


























Ciasto na pierożki:
- czubata szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- około 1/4 szklanki ciepłej wody
- sól
- łyżka rozpuszczonego klarowenego masła (ciepłego)
- jajko

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Farsz:
- kawałki małej dyni ze skórką
- sól, imbir, tymianek, rozmaryn, odrobina suszonej chili, 2 ząbki czosnku (utarte w moździerzu)
- niewielki kawałek sera typu błękitny lazur

Doprawioną dynię pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Czekamy aż wystynie. Obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki.



Z połówki ciasta rozwałkowujemy prostokąt, układamy w odstępach kawałki dyni oraz małe kawałki sera i kroimy na prostokąty. Następnie lepimy trójkątne pierożki. Gotujemy je około 8 minut we wrzącej osolonej wodzie. 
Zrobiłam je w dwóch wersjach


 z wody, polane masełkiem i posypane startym serem
                                           

zarumienione w piekaniku z odrobiną starej, pieczonej dyni 

Muszę się pochwalić, że pierożki wyszły przepyszne. Córci bardziej smakowała wersja z wody, dla mnie jedne i drugie były smaczne. Bałyśmy się, że będą mdłe, ale zaskoczyły nas ostrością smaku.

Idealne danie na jesień!
Pozdrawiam!

7 komentarzy:

  1. Aniu Twoje pierożki z dynią zachwycają :)
    a wyrazisty smak zapewne zawdzięczają zarówno chilli jak i oczywiście mojemu ukochanemu serowi typu lazur :)
    uwielbiam ! :)
    I masz racje idealne danie na jesień, pozdrawiam i dobrego dnia Wam jutro życzę :*

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnie zdjęcie dla mnie cudne, a pierożki bardzo apetyczne mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierożki wydają się być smaczne. Myślę, że pierwsza wersja bardziej by mi smakowała. Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, sery pleśniowe kocham wszystkie

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie zestawienie po prostu rewelacja, ser ostry bardzo lubi się ze słodkawą dynią:-) Piękna sceneria na zdjęciach:-)

    OdpowiedzUsuń