środa, 2 października 2013

Czekoladowe ciasteczka z kardamonem




Spóźniłam się na ' durszlakową ' akcję ciasteczkową :-(  Ciastka piekłyśmy z Córcią tydzień temu..., ale jakoś czas za szybko biegnie, albo ja raczej ja nie nadążam... :-( I nie zrobiłam wpisu na czas. Co nam wyszło można obejrzeć: TUTAJ. Od razu dodam, że pomarańczowe słodkości skopiowałyśmy od Magdy TUTAJ.  Czekoladowe łakocie z dodatkiem kardamonu i innych różności wymyśliłam modyfikując przepis Magdy. Muszę w tym miejscu 'nadmienić', że owa Magda poraża ilością świetnych przepisów, wklejanych co dzień, a czasem nawet dwa razy dziennie ! Doszłam do wniosku, że Ona jest KOSMITKĄ :-) Serdecznie Cię kochana pozdrawiam przy okazji ! 




Przepis: 
  • szklanka mąki
  • jedno jajko
  •  100 g masła
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mocnej herbaty
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady lub kakao
  • łyżka otrąb owsianych
  • łyżka słonecznika
  • 3 ziarenka kardamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białko od żółtka. Białko odkładamy do posmarowania ciastek. Ziarna kardamonu  rozbijamy w moździerzu. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Potem dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy ciastka w dowolnym kształcie. Pieczemy ok. 15- 20 minut na pergaminie w temperaturze 180 stopni.

Przepis dodaję do akcji 




POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH ZAGLĄDAJĄCYCH !
BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEMIŁE KOMENTARZE !

11 komentarzy:

  1. uwielbiam kardamon :)
    dobry z kawą z herbatą i do koktajli
    pychota, ciasteczek jeszcze nie próbowałam czas najwyższy to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam Moniko, pisałaś o swoim 'uczuciu ' do kardamonu. I powiem Ci, że ja używam go dzięki Tobie!
      Dziękuję.

      Usuń
  2. Aniu, córcia moja świadkiem, że zbieramy wszystkie twoje przepisy na ciasteczka:) Misia uczy się piec czym zalepia niedoskonałości matki swojej:) Dzięki, buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polinko ! Nawet nie wiesz jak mi miło !

      Usuń
  3. Aniu bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że skorzystałyście z mojego przepisu:)
    Pozdrawiam ciepło KOSMITKA:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KOSMITKO ! Ja dzięki Tobie to już do ulubionej książki kucharskiej nie zaglądam :-)

      Usuń
    2. No to tym bardziej się cieszę;) Pozdrawiam Cię kosmicznie;)

      Usuń
  4. Kardamonu dodaję zawsze do przetworów na zapasy zimowe(kompoty itp.).
    W porannej kawie też lubię,do tego dobre ciastko.
    Drzwi wstawione,dzisiaj obróbka,nie skrzypią tak jak te tutaj:
    "www.youtube.com/watch?v=rOn8QFxVGBE"
    "Jak drzwi,które nie skrzypią,tak żona,która milczy-najprzyjemniejsza":))
    Dzisiaj był w mojej okolicy pierwszy przymrozek.Pierwsze odczuły ten przymrozek jesiony,sypią liśćmi.Wiosną też jako ostatnie budzą się ze snu zimowego.
    "vimeo.com/44890811"
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak super smakują śliwki i gruszki w occie z dodatkiem nie tylko goździków, ale i kardamonu !
      Fajnie, że udało się wstawić drzwi i zima nie straszna !
      U nas przymrozek był dzisiaj i chyba winobluszcz nie zdąży się przebarwić :-(

      Usuń
  5. Super ciasteczka, tez je upiekę :) I zapachniało mi tak, domowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, proponuję Ci upieczenie przy okazji pomarańczowych : zapachy jak na arabskim targu !

      Usuń